2016 | Verslag DAT februari

Prima presentatie Alphense schrijvers bij DAT

Afgelopen zaterdag stonden vijf Alphense schrijvers centraal bij De Alphense Talkshow. Naast hun veelal bekende werk werd er ook gesproken over nieuw werk dat klaar ligt. De gedichten die door Paul Opdam werden voorgelezen waren een primeur, zijn dichtbundel was een dag te voren door de uitgever aangeleverd.

Als eerste kreeg Clemens Wisse het woord, die na zijn pensionering begon met het schrijven van historische boerenromans. Inmiddels heeft hij 37 boeken op zijn naam staan die in boerenleven van een eeuw geleden afspelen. Het was duidelijk dat er nog meer boeken van zijn hand zullen gaan verschijnen. Uitersten vindt hij belangrijk in zijn werk en de menselijke emotie staat centraal, evenals het typische Zuid-Hollandse landschap. Kaj Elhorst, die zich sinds kort op het pad van de fantasy heeft begeven, ging in op de flinterdunne grens tussen werkelijkheid en fictie. Robert Jan Blom, schrijver van vooral non-fictie, herkende deze grens helemaal niet. Zijn omvangrijke oeuvre richt zich vooral op de, soms harde, dagelijkse werkelijkheid van economie, historie en gezondheid. Beide schrijvers hebben wel een overeenkomst in hun journalistiek inslag. Ze zorgden er samen voor dat, ondanks het culturele onderwerp van deze DAT, er toch discussie was.

Zowel Blom als Elhorst schrijven al hun hele leven. Dat geldt niet voor de populaire kinderboekenschrijver Gerard van Gemert . Hij begon met schrijven door een weddenschap met zijn dochter. Uiteindelijk leidde dit tot de verschillende series met boeken over onder andere voetballende jongens en de hockeyende meisjes. En hoewel zijn verhalen aan zijn fantasie zijn ontsproten, vindt hij dat ze wel herkenbaar en geloofwaardig moeten zijn. De laatste jaren richt hij zich ook op wat oudere jeugd. In de komende maanden komt de eerste thriller van zijn hand in de winkel.

Na de pauze begon Paul Opdam met het voordragen van enkele gedichten uit zijn tweede bundel. Deze bundel was net een dag voor DAT van de drukkerij binnen gekomen. Dat bracht het gesprek ook op het contact met de uitgever. Alle schrijvers gaven aan, dat dat in het begin heel moeilijk is. Als je eenmaal bekend bent, gaat de uitgever zelf vragen of je weer iets aan wilt leveren. Voor Opdam is het nog niet zo ver, hoewel hij in gedachten al wel nadenkt over een derde bundel, mogelijk één met gedichten in het Afrikaans.

Aan het eind van de middag lazen de schrijvers een stukje voor uit eigen werk, Blom koos er voor om over enkele van zijn boeken te vertellen, die hem emotioneel geraakt hebben. Hoewel hierover niets was afgesproken bleken de thema’s recente geschiedenis en oorlog een grote rol te spelen. Zeker in het boek Uitgespeeld van Van Gemert kwamen deze thema’s samen, toen hij voorlas over een jongen die opgepakt werd tijdens een razzia in de tweede wereld oorlog. Elhorst had al voor de pauze het spits afgebeten met de eerste regels van de Analen van Gamor.

Tijdens de pauze werd de muziek verzorgd door Jente Pol en Ian Luik, die met hun gitaarspel het Café Castellum vulden.

Met dank aan Raymond Geertsen Fotografie voor het maken van de foto’s