2017 | Verslag DAT 4 maart

Het belang van Alphen aan den Rijn bij de Tweede Kamer Verkiezingen

Alphense politici: De gure toon moet uit het debat

Alphense politici gaan graag het debat aan met elkaar en met het publiek, maar de gure toon zijn zij meer dan zat. Dat werd in ieder geval duidelijk bij het Tweede kamer debat van de Alphense Talkshow, afgelopen zaterdag in een volle zaal van Café Alphens aan het Rijnplein. Aan tafel zaten vier Alphense politici die op de lijst voor de Tweede Kamer verkiezing van 15 maart staan en vier fractievoorzitters van andere partijen uit de Alphense gemeenteraad.

Deze laatste groep kwam als eerste aan het woord. Na een pitch van één minuut gingen André de Jeu van Nieuw Elan, Harre van der Nat van de SP, Inge Prins van D66 en René Driesen van GroenLinks de discussie aan met elkaar en met het publiek. Zij gingen daarbij vooral in op de verwachtingen de zij van de Haagse politiek hebben. De Jeu beet het spits af met een pleidooi voor meer lokale zeggenschap over de belastinggelden die Alphen van het rijk krijgt. Hij kreeg daarbij steun van de andere politici. Driesen vulde hem daarbij aan door te stellen dat een deel van de 35 miljard voor de grote steden ook naar steden zoals Alphen aan den Rijn zou moeten gaan. Meer aandacht voor duurzaamheid werd daarnaast ook door Prins genoemd. Zij benadrukte het grote belang van een dubbelspoorverbinding en de bestrijding van armoede. Van der Nat gaf de schuld aan de laatste regeringen die volgens hem alleen gericht waren op het ondersteunen van multinationale bedrijven: “Het is vreselijk dat er meer miljonairs komen en dat de voedselbanken ook meer klanten krijgen.”

Vanuit de zaal kwam er duidelijk een signaal dat de politiek beter moet luisteren naar de bevolking en dat er beter gecommuniceerd moet worden. Deze kritiek was niet alleen op Den Haag gericht, maar ook op het huidige gemeentebestuur. De vraag om meer stellingname tegen populisme, werd duidelijk door de Alphense politici beantwoord en ook na de pauze kwam dit punt met nadruk terug. Het debat moet over de inhoud gaan. Van der Nat verwoorde het door te zeggen, dat politici beter moeten luisteren en vanuit hun ideologie moeten handelen. Een pleidooi voor meer regionale samenwerking voor de bescherming van het Groene Hart, werd met twee handen aangepakt door Driesen.

In de pauze was er, zoals gebruikelijk bij De Alphense Talkshow live muziek, deze keer van René Lamberst.

Na de pauze kwamen de Alphenaren aan het woord, die op de verkiezingslijst voor de Tweede Kamer staan. Eppo Bruins van de Christen Unie was van hen het enige ervaren Tweede Kamer lid. Naast hem kwamen René Vrugt van het CDA, Hélène Oppatja van de PvdA en Ton Spitsbaard van Nieuwe Wegen aan het woord. Ook zij kregen de gelegenheid om één minuut alleen te pitchen.

Mede naar aanleiding van de discussie van voor de pauze over het populisme gingen deze politici ook in over de gure toon van het landelijke debat. “Door de guurheid van de toon van sommige politici is de Nederlander afgeknapt op de politiek. Stemmen wordt gezien als iets wat wel grappig is, terwijl het om grote belangen en serieuze beslissingen gaat”, aldus Bruins. Spitsbaard bevestigde dit door te benadrukken dat de Nederlander een sociaal mens is en dat we ook moeten luisteren naar minderheden. Bij alle vier waren er zorgen over de zorg in Nederland. Oppatja: “De groei van de zorgkosten moet stoppen.” Zij gaf aan zich ook zorgen te maken over armoede en eenzaamheid in Nederland. Vrugt sprak van een doorgeschoten marktwerking. En uit de zaal waren er vragen over de aanpak van de strijkstok van de verzekeraars.

Door de aanwezigheid van nieuwkomer Nieuwe Wegen ging het debat ook over de versnippering van het politieke landschap. Vrugt gaf aan dat te veel versnippering de slagkracht uit de politiek kan halen, maar hij bevestigde ook dat het kunnen oprichten van een nieuwe partij een belangrijk democratisch recht is.

Uit de zaal kwam ook kritiek, onder andere over de verhuurdersheffing, die er voor zorgt dat huurwoningen voor ouderen in bijvoorbeeld Driehoorne extra duur worden. Bruins was daar duidelijk over, de verhuurdersheffing moet worden afgeschaft, het is alleen maar rondpompen van geld. Hij kreeg steun daarbij van Spitbaard en Oppatja. Vrugt pleite niet voor afschaffing, maar wel voor een verlaging van deze heffing.

Kritiek was er ook over de fractiediscipline, die vaak de discussie helemaal dood maakt. Oppatja legde uit, dat er naar buiten toe wel vaak een fractiedicipline is, maar dat er intern heel veel ruimte voor discussie is. In de partij van Bruins is afgesproken dat morele afwegingen door de individuele leden zelf gedaan kunnen worden.

Na afloop van De Alphense Talkshow werd er nog flink nagesproken en verschillende bezoekers gaven aan nu beter te weten op wie ze zouden gaan stemmen. Van deze talkshow zijn radio en TV opnames gemaakt door Studio Alphen.

Fotografie: Raymond Geertsen Fotografie