De Alphense Talkshow over de Provinciale Staten Verkiezingen

4 maart 2019 | Korsjan Punt

De Alphense Talkshow van 2 maart jl. gaat over de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Vooraf, in de pauze en aan het eind van de show is er live-muziek, verzorgd door de band Lightless. Een kwartet, deels akoestisch muzikanten.

Aan tafel 4 lokale politici op de lijst voor de Provinciale Staten of waterschappen. De 4 gasten zijn: Iris van der Kolk (SP); Frauke Joester (GL); Peter van Waaij (VVD); Ad Faasse, die momenteel politiek dakloos is. Na een kort voorstelrondje, krijgen de kandidaten 1 minuut de tijd om hun programma te presenteren. Het volgende werd benadrukt in de pitches van de kandidaten. 1. De VVD zet in op duurzaamheid, wonen en lagere belastingen. 2. Ad Faasse benadrukt duurzaamheid, de mooie natuur in de omgeving, het hebben van een circulaire economie en inzetten op innovatie.  3. De SP is van de rechtvaardigheid en wil een sociale provincie met genoeg betaalbare woningen. Natuurlijk zet de SP ook in op het klimaat, en wil de vervuiler (voor het grootste deel de industrie) laten betalen. 4. Groen Links (GL) vraagt aandacht voor de energietransitie, infrastructuur, en meer aandacht voor sociale woningbouw. Ook noemt GL het belang van natuur en de vogelstand.

Voor de pauze ligt de nadruk op wonen en het klimaat, belangrijke thema’s tijdens deze verkiezingen zo blijkt. Het bouwen van voldoende (energie neutrale) woningen in Alphen aan den Rijn is een belangrijk onderwerp in de discussie. De provincie gaat o.a over waar we nieuwe woningen kunnen gaan bijbouwen. In Alphen aan den Rijn is dat bijbouwen o.a. bepaald voor de Gnephoek. Naast het ledigen van de woningnood moet het een beschermd gebied worden zodat het een broedgebied voor weidevogels kan worden / blijven. En het gebied moet een functie hebben voor waterberging. Volgens de SP kan er verder ook nog wel bijgebouwd worden in de Oude Rijn zone en dorpskernen. De SP wil ook dat er geld vrij wordt gemaakt voor betaalbare woningbouw, net als GL overigens. De VVD noemt als oplossingen voor de energietransitie meer windmolens op zee (parken) en het gebruik van meer zonnecollectoren. Gevraagd naar waar deze verkiezingen over gaan, noemt Faasse de belangrijkste redenen voor de Waterschapsverkiezingen. In 4 woorden zegt hij: schoon water, droge voeten.

Na de pauze wordt ingegaan op de verkeerssituatie in Alphen aan den Rijn. De problemen in Bentwoude en Boskoop moeten nu echt worden aangepakt volgens de VVD. Een 2e oeververbinding voor Boskoop moet er nu echt komen zegt de VVD. Uit een reactie uit de zaal wordt dat betwijfeld, dat wordt namelijk al sinds de jaren 50 van de vorige eeuw gezegd. Er wordt gepleit voor een referendum over de situatie in Boskoop vanuit de zaal.  Groen Links pleit voor meer asfalt….maar wel te gebruiken voor meer fietspaden.  Alsmede voor het onderzoeken van de verkeersstromen. Een ondertunneling in Boskoop zou een prima oplossing kunnen zijn. Verder wordt door alle partijen gepleit voor een vergrote inzet van de binnenvaart voor niet-vers producten. Om de frequentie van de brugbediening terug te brengen zegt de SP in haar programma dat pleziervaart / zeilboten niet meer met gehesen mast door Alphen mogen varen.

Aan het eind van het debat vraagt Willems aan de gasten waarom de burger juist op hun partij zou moeten stemmen? De VVD is voor de Rijnland Route en lagere belastingen en een behapbare en betaalbare energietransitie. GroenLinks zegt dat de verdubbeling van het spoor tussen Woerden en Leiden een belangrijk punt is in haar programma voor de komende verkiezingen. Faasse benadrukt opnieuw de extreme situaties die steeds heftiger en vaker zullen gaan voorkomen met juist te veel of te weinig water. Hoe gaan we daar mee om? De SP tot slot, zegt dat er de afgelopen periode al veel bereikt is uit het programma (2/3 in de afgelopen 4 jaar, maar pleit toch zeker ook voor een linkse meerderheid in de eerste kamer met Groen Links.

De volgende De Alphense Talkshow is op zaterdag 6 april as. Met weer een nieuw en actueel onderwerp uit Alphen aan den Rijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s