Verslag De Alphense Talkshow | 5 januari 2019

De Alphense Talkshow - 5 januari 2019

De Alphense Talkshow – 5 januari 2019

Ouders moeten kinderen op gaan voeden voor acceptatie andere geaardheid

Voorlichting op scholen wordt als belangrijkste punt genoemd in De Alphense Talkshow van afgelopen zaterdag 5 januari, die over Alphen aan den Rijn als Regenboogstad gaat.

Wethouder Han de Jager moet nog een actieplan schrijven. De Alphense Talkshow praat met betrokkenen over hun ideeën.

In een goed gevulde foyer van Parkvilla zitten de presentatoren Ben Prins en Gerrit Willems aan tafel met vertegenwoordigers uit de politiek, welzijnswerk en de doelgroep LHBT.

Erik van Zuylen, fractielid van GroenLinks, is initiatiefnemer van de motie Alphen regenboogstad. Hij is benaderd door Esther Thesing, wijkcoach bij Tom in de buurt of zoiets mogelijk zou zijn. Nu moet er dus invulling aan gegeven worden, waarbij Erik de overige tafelgasten Janette Bosgraaf en Arno Klos uitnodigt om hierover mee te denken. Deze laatstgenoemden behoren tot de LHBT doelgroep.
Is bijvoorbeeld een homocafé wenselijk? Nee denken zij. Een café of gelegenheid waar LHBT geaccepteerd wordt, dus wat homovriendelijk is, zou genoeg zijn. Daar kunnen zij gelijkgestemden in een vertrouwde omgeving ontmoeten zoals in de Tapperij in de Hooftstraat waar 1x per maand een Regenboogavond georganiseerd wordt.

Voorlichting is zeer belangrijk in welke vorm dan ook; op scholen, in de kerk, maar ook in bijvoorbeeld verpleegtehuizen. In het laatste geval keren senioren terug weer “in de kast”. Medebewoners of personeel accepteren het niet altijd LHBT. Bij sollicitatierondes zou hier al aandacht aan besteed moeten worden.

Via de voorlichting op scholen en door de ouders kan worden geleerd dat het niet raar of vreemd is, maar anders. Het gaat om het gelukkig zijn van iedereen, ieder op zijn of haar eigen manier.

Doordat Alphen nu Regenboogstad is, kan het rekenen op subsidie vanuit het rijk. Maar die verwacht ook een actieplan. Waarbij ook gekeken wordt of de meeste actie vanuit de samenleving kan komen met sturing en financiën vanuit de gemeente.

Ook symbolen als het ophangen van regenboogvlaggen of de Alphense brug in regenboogkleuren schilderen en een regenboog gaybrapad worden genoemd om aandacht te vragen voor LHBT.

Uiteindelijk gaat het allemaal om hetzelfde: Doe de dingen waar je je blij van voelt en wees mens onder de mensen. Uitspraken van Janette Bosgraaf.

Aan het einde van de uitzending droeg zij ook nog een gedicht voor met als boodschap: “Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, blijft je overkomen wat je altijd overkomt.”

Het was kortom weer een prima Alphense Talkshow waarin op prettige wijze een actueel onderwerp grondig met de betrokkenen besproken werd.

De muziek werk verzorgd door Refined.

Het verslag werd gemaakt door Karen Langerak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s