Verslag De Alphense Talkshow van zaterdag 1 december 2018 | Arbeidsmigranten in Alphen aan den Rijn

Het verslag van De Alphense Talkshow van zaterdag 1 december jl. Onderwerp was arbeidsmigratie in Alphen aan den Rijn. Het verslag is deze keer verzorgd door Karen Langerak

Het onderwerp van De Alphense Talkshow op zaterdag 1 december, ging over de arbeidsmigranten in Alphen aan den Rijn. Plaats van handeling was het foyer van Parkvilla. Gerrit Willems was de presentator en hij had de volgende gasten aan tafel:

– Caroline Blom- de Ruiter; Fractievoorzitter van de Christen Unie in Alphen aan den Rijn en beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Transport en Logistiek Nederland.

– Leo Maat; Wethouder van Groen Links en verantwoordelijk voor Duurzaamheid, Cultuur en Arbeidsmigratie.

– Danuta Galuszka- de Jong; Maatschappelijk betrokken en is van oorsprong Poolse.

– René van Lint; Directeur Van Lint BV. Plants en More uit Boskoop, een boomkwekerij bedrijf met arbeidsmigranten aan het werk.

Voor het werk dat arbeidsmigranten (Lees voornamelijk Polen doen) zijn geen Nederlanders te vinden. Er is dus geen sprake van verdringing op de arbeidsmarkt. Vanuit het publiek de opmerking dat de lonen te laag zijn om mensen uit de bijstand te krijgen, die misschien ook het werk zouden kunnen doen. Werkgevers proberen een zo goed mogelijk werk- en privé milieu te creëren, want dan zijn de werknemers gelukkig en dat zie je terug in de motivatie om te werken. Arbeidsmigranten kennen over het algemeen geen 9 tot 5 mentaliteit en zijn dus harde werkers. Goedkoper zijn ze niet voor de werkgevers, want deze hebben zich te houden aan de landelijke CAO.

Andere arbeidsmigranten zijn statushouders, maar daar speelt de taal een groter probleem, waardoor ze niet in het grote transport ingezet kunnen worden. Hiervoor moeten examens gedaan worden, maar als ze de taal niet begrijpen wordt het lastig. Ook hier spelen werkgevers op in om binnen het bedrijf de taal te leren. Wel worden statushouders ingezet als koeriers. Onder de Polen is ook vaak een taalprobleem, maar degene die langer in dienst zijn en de taal begrijpen, helpen dan mee om te tolken voor hen die nog niet zo ver zijn.

Een ander probleem is het in- en uitschrijven, dat de migranten geregistreerd staan bij de gemeente. Dit is een opmerking van iemand uit het publiek. Je leest vaak in de plaatselijk krant dat men vertrokken is zonder dat de overheid weet waarheen. Inschrijven gaat soms nog wel goed via de werkgever, maar het is niet duidelijk dat er ook weer uitgeschreven moet worden. Dit verdient dan ook meer aandacht vanuit de politiek.

Polen vertrekken momenteel massaal uit Engeland. Wordt er in Nederland daar wat van gemerkt? Nee, in Engeland wordt verwacht dat de economie slechter zal worden vanwege de Brexit, dus vertrekt men naar elders. In het vaderland trekt de economie juist aan. Dat zou nog wel een reden kunnen zijn voor vertrek uit Nederland.

Zijn Polen dronkenlappen, vechtersbazen en/of overlastgevers? Het is niet in de statistieken terug te vinden of het bij Polen erger is dan andere buitenlanders. De tegenvraag is daarom ook: Wordt er wel bij de huisvesting door werkgevers ook genoeg aangeboden voor vrijetijdsbesteding? Zoals bv een tafeltennistafel of biljart. Hierin zie je wel ook verschil tussen migranten die voor korte tijd hier zijn en hen die van plan zijn langer te blijven. In het laatste geval doen ze vaak ook vrijwilligerswerk bij kerk en/of vereniging.

De laatste vraag is of arbeidsmigranten een vloek of een zegen zijn. Volgens de mensen aan tafel voornamelijk een zegen. Commercieel gezien leveren ze aardig wat op voor de Nederlandse economie. Als ze vrijwilligerswerk doen dan leveren ze op cultureel gebied ook een bijdrage. Een van de panelleden vindt de vraag overbodig. Deze vraag wordt toch ook niet bij andere bevolkingsgroepen gesteld?

Wegens afwezigheid van de fotograaf, deze keer geen officiële foto’s van de show!

Karen Langerak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s