Verslag De Alphense Talkshow | 7 april 2018

Welke coalitie wil Alphen aan den Rijn voor de komende 4 jaar? 

Zaterdag 7 april was de eerste echte lentedag van dit jaar en dat was te merken ook, want de opkomst was erg laag bij De Alphense Talkshow die middag. Er was echter wel uitstekende muziek deze middag, die werd verzorgd door: Eline Ossevoort en Arjen van den Bosch van De Bende van Eliënde. De presentatie deze middag werd verzorgd door Ina de Jong en Ben Prins.

Aan tafel debatteren 3 gasten met het aanwezige publiek. De gasten aan tafel zijn: Ad Faasse: oud-voorzitter D66 en inspirator nieuwe energie en duurzaamheid. Roelf Scholma: freelance journalist. En Reinder Koornstra: oud-raadslid en campagne coördinator Christen Unie.

De eerste vraag aan de tafelgasten was: Hoe duiden jullie de verkiezingsuitslag van de afgelopen verkiezingen? Het was volgens de gasten geen verrassende verkiezingsuitslag. De Christen Unie is een van de verliezers hoe zou dat komen? De CU had 20% meer stemmen als 4 jaar geleden? Alleen omdat er een hoge opkomst was, hadden andere partijen meer stemmen. Is Nieuw Elan een blijvertje wordt gevraagd? Ja, denken de tafelgasten ze willen en laten dat ook zien met een goed bestuur en vaardig beleid. Landelijke partijen hebben een vaste structuur waarop men kan terugvallen, dat heeft een lokale partij niet. Ook vanuit de zaal wordt een opmerking gemaakt dat er meer met groene economie gedaan moet worden. Hoe zou het zijn gesteld met de luchtkwaliteit van de wereld als er helemaal geen leven meer zou zijn? Ad Faasse geeft aan dat er gebruik moet worden gemaakt van de expertise uit Boskoop. Wat moeten we veranderen om nu al te verbeteren voor onze kinderen, kleinkinderen in de toekomst. Niet alleen kijken naar lokaal groen, maar ook landelijk; de kiezer zorgt zelf voor de vervuiling. Dus ook kijken naar wat jezelf kunt veranderen.

De linkse partijen hebben verlies geleden. Hebben ze nog wel bestaansrecht? Een kleine partij betekent nog niet uitgeschakeld. Alleen krijgen ze weinig kans in meedoen bij de besprekingen.

De meer dan uitstekende muziek in de pauze wordt verzorgd door het duo Eline Ossevoort en Arjen van den Bosch van De Bende van Eliënde. Deze formatie ging er met de hoofdprijs van het straatmuzikantenfestival van vorig jaar van door, de flierefluiterbokaal.

De eerste vraag na de pauze is over de rol van de VVD in het nieuw te vormen college. De VVD heeft een goede verkiezingsuitslag gemaakt met een relatief jonge ploeg. Ondanks het opstappen van een wethouder en het uit de coalitie stappen in de vorige raadsperiode. Complimenten zijn er dan ook voor de goede uitslag aan het adres van de VVD van alle tafelgasten. Maar of de VVD de komende periode wel een betrouwbare, stabiele partner is voor een komende coalitie, daar wordt nog wel aan getwijfeld door Reinder Koornstra. Er is dan ook zeker sprake van een zeker spanningsveld tussen de ervaringen uit het verleden en de gemaakte stabiele verkiezingsuitslag van de VVD de afgelopen verkiezingen. Bewondering is er echter wel voor de veerkracht van de VVD door Reinder Koornstra. Ad Faasse is het niet helemaal eens met Reinder Koornstra daar waar het gaat om of de VVD een stabiele collegepartij zou kunnen zijn. De VVD heeft een jonge ploeg raadsleden, die staan te trappelen om hun invloed te laten horen de komende periode. Of dat gaat gebeuren dat zal de komende tijd leren.

De vraag die vervolgens gesteld wordt is waarom de combinatie van Nieuw Elan, CDA en VVD (die een meerderheid hebben van 22 zetels) minder wenselijk wordt geacht? Diversiteit in de coalitie is wenselijk zegt Reinder Koornstra, en die is ver te zoeken met deze 3 partijen. De gestelde vraag is volgens Ad Faasse niet de belangrijkste vraag. Een belangrijkere vraag is wat heeft Alphen aan den Rijn nodig de komende periode van 4 jaar?

En wat is dan de rol van Groen Links in de komende coalitieonderhandelingen? De samenwerking tussen Groen Links en de VVD is lastig volgens Reinder Koornstra omdat de partijen programmatisch ver uit elkaar liggen. En in welke coalitie Groen Links eventueel ook aanschuift, de partij komt in zwaar vaarwater terecht volgens Roelf Scholma. Volgens Ad Faasse is het een kwestie van geven en nemen en als alle partijen wijs zijn, dan wordt er een maximum uitgehaald voor Alphen aan den Rijn.

Dan wordt vanuit de zaal de vraag gesteld die als slotvraag op het programma staat: Welke partijen gaan het doen de komende 4 jaar? Wat is de meest voor de hand liggende coalitie in Alphen aan den Rijn voor de komende periode? De meest voor de hand liggende coalitie is volgens Ad Faasse: Nieuw Elan, CDA en Groen Links, eventueel aangevuld met de Christen Unie. Reinder Koornstra geeft aan dat per onderwerp wat er speelt een andere coalitie voor de hand ligt. Ad Faasse zegt dat het belangrijkste onderwerp voor de nieuwe coalitie is het managen van de diversiteit. De coalitie waar Scholma op hoopt is: Nieuw Elan, VVD, CDA en Groen Links. Dat staat volgens Roelf Scholma garant voor vuurwerk in de coalitie, daar waar Reinder Koornstra juist zo voor vreest. Volgens Roelf Scholma betekent het door hem voorspelde 4 partijen college dat er effectiever door de oppositie samen gewerkt moet gaan worden in de komende 4 jaar. Volgens Reinder Koornstra is er nu een proces in werking gesteld waar een coalitie uit voortkomt. Hij spreekt zich niet direct uit over een voorkeurscoalitie maar laat dat aan de onderhandelaren over.

Tenslotte wordt er nog vooruitgekeken naar de mogelijke nieuwe wethouders in het komende college. Maar wie dat zullen worden dat moet nog blijken. Eerst moeten we nog zien hoe in de komende periode van 4 jaar het college van B&W en de coalitie er uit zal komen te zien.

De Alphense Talkshow blijft u informeren over de politieke actualiteit, uiteraard ook in de komende raadsperiode.

De talkshow voor de maand mei komt te vervallen i.v.m. Bevrijdingsdag en de voorjaarsvakantie een week later. De eerstvolgende De Alphense Talkshow is op zaterdag 2 juni. Deze keer niet in café Alphens, maar in Parkvilla in park Rijnstroom. Dus we zien u daar graag terug op zaterdag 2 juni.

Redactie De Alphense Talkshow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s