Verslag De Alphense Talkshow van zaterdag 13 januari 2018

Wie zijn en wat wil de nieuwe lichting politici in Alphen aan den Rijn?

Café Alphens van theater Castellum zat afgelopen zaterdag, 13 januari helemaal vol. De Alphense Talkshow laat de nieuwkomers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen (van 21 maart as.) op het toneel aan het woord. Voor de pauze worden 2 nieuwe lijsttrekkers in de gelegenheid gesteld zich voor te stellen. Na de pauze zijn 3 kansrijke kandidaten aan de beurt om zich te introduceren.

Voor de pauze schuiven twee dames aan, Anouk Noordermeer (VVD) en Bernadette Wolters (PvdA), beide nieuwe lijsttrekkers. Zij gaan in op de vragen de presentatoren Gerrit Willems en Ina de Jong. De slogan van de VVD is: “Doen, durven, doorzetten” De VVD zet een relatief ‘jonge’ onervaren ploeg in, hoewel de nummer 2 van de lijst Bas Wienbelt een man is met ruime ervaring in de gemeenteraad. Gevraagd naar hoe mevrouw Noordermeer zich heeft voorbereid antwoordt ze door gesprekken te voeren, dossiers te lezen en vooral tijd er aan te besteden. We gaan de verkiezingen in met een nieuwe lijst die toekomst bestendig is. Mevrouw Wolters antwoordt dat ongeacht de uitslag de PvdA er klaar voor is, ook voor deelname aan een eventuele coalitie na 21 maart as. “We hebben de tijd gehad om ons te hergroeperen in de afgelopen periode en kijken verwachtingsvol vooruit”. Vervolgens komt er reactie vanuit de zaal. Er wordt gevraagd naar de speerpunten voor de komende verkiezingen van de partijen. Mevrouw Wolters benadrukt dat het vooral gaat om veilig en plezierig leven in Alphen aan den Rijn. En dat de kwalitatieve zorg beschikbaar is voor iedereen. “We moeten goed luisteren naar de inwoners van Alphen aan den Rijn en de kernen” De VVD zet in op: wonen, veiligheid en een vitale, schone wijk. Ook een kwalitatief goede zorg is een van de speerpunten. Waarbij ook meer ruimte zou moeten komen om zelf de zorg te regelen via een PGB bijvoorbeeld.

Daarna komt de huisvesting in Alphen aan den Rijn en haar 8 kernen aan de orde. De VVD mikt op een geleidelijke groei in Alphen en haar kernen. Binnen de contouren van de stad zijn nog mogelijkheden voor bijbouwen. Er dient goed naar bedrijfslocaties, kantoorgebouwen en scholen gekeken te worden. Een andere vraag uit de zaal gaat over hoe de jongeren aan Alphen aan den Rijn te binden en leegloop van de stad door de jeugd tegen te gaan? Volgens mevrouw Noordermeer komt het neer op een aantal peilers: starters op de woningmarkt de ruimte geven, zorgen voor een fijne woonplek en een afdoende cultuur, sport en evenementen aanbod creëren.

De muziek in de pauze werd deze keer verzorgd door Carlijn Flohr, een jong Alphens talent die zingt en zichzelf daarbij op de piano begeleidt.

Na de pauze is het tijd voor 3 kansrijke nieuwe kandidaten. Aan tafel zitten: Lisette Goddrie van Nieuw Elan, José Huls van GroenLinks en Jeroen van Gool van het CDA. De drie kandidaten stellen zich eerst voor. Gevraagd naar wat de kandidaten willen bereiken de komende periode antwoordt Van Gool: “De slogan van het CDA is: Samenleven als Meerwaarde” Van de 8 kernen van Alphen wordt van elke kern afzonderlijk een bijdrage verwacht. Volgens GroenLinks is het onverantwoord om in de polders te bouwen en mevrouw Huls benadrukt nog eens het groene karakter van GroenLinks. Er moet binnen de bestaande kernen bijgebouwd worden.

Op de vraag of de kandidaten nog goed slapen momenteel, antwoordt mevrouw Goddrie, dat ze prima slaapt, (als eigenaar van een beddenzaak). Een goede voorbereiding is het halve werk. Daartoe leest ze veel stukken, woont raadsvergaderingen bij en volgt de lokale pers op de voet. Van Gool antwoordt dat er veel op je afkomt als kandidaat raadslid, maar zijn beroepsmatige ervaring met politiek komt goed van pas bij het uitoefenen van het raadslidmaatschap. Jose Huls geeft aan dat haar 4 jaar ervaring als commissielid haar een goede voorbereiding op het vak heeft gegeven. “Wie ja zegt tegen het raadslidmaatschap moet er volledig voor gaan. Half werk bestaat niet in de politiek.” Gevraagd naar of de kandidaten goed binnen de fractie passen antwoordt Lisette Goddrie dat ze zich helemaal thuis voelt binnen Nieuw Elan. Waarbij haar alle ruimte geboden wordt om zich te ontwikkelen. Nieuw Elan is een lokale partij met veel specialistische inbreng van de kandidaten. Ik ga me inzetten voor de ondernemers, maar ook het gezin geniet mijn prioriteit, net als sport en onderwijs. Ze zegt “We gaan nu eerst hard campagne voeren en daarbij laten zien wat we de afgelopen 4 jaar hebben bereikt als Nieuw Elan. We gaan dan ook voor een mooi resultaat op 21 maart”. Groen Links mikt op de duurzame kiezer, we zetten net dat extra stapje om ook de in Parijs afgesproken klimaatdoelstellingen te kunnen halen. De persoonlijke drive van mevrouw Huls om zich nadrukkelijk in te zetten voor mensen met een beperking, of schulden en de jeugdzorg. Dat belooft een lastige taak te worden met de huidige decentralisatie en verminderd budget.

Tenslotte is er nog een vraag uit de zaal over hoe de kandidaten omgaan met het eventuele afscheiden van de fractie bij een groot verschil van inzicht met de fractie. Lisette Goddrie antwoordt dat ze splinterpartijen en eenmansfracties niet zit zitten. Zowel Jose Huls als Jeroen van Gool geven ook aan dat ze achter hun partij blijven staan. Van Gool: “Ik schaar mij achter de zaken die op papier gesteld zijn door de partij en bij een eventueel meningsverschil proberen we daar op een goede manier uit te komen”

Een eensluidende gezamenlijk gedragen conclusie luidt dat alle kandidaten het beste voor Alphen willen in de komende raadsperiode!

Na afloop is er volop de gelegenheid om uitgebreid na te praten waarbij het publiek nog kon nagenieten van Carlijn Flohr.

Redactie De Alphense Talkshow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s