Het verslag van De Alphense Talkshow van 4 november jl.

Eenzaamheid grootste zorgprobleem

Regie en creativiteit zijn belangrijker dan meer geld

Afgelopen zaterdag was De Alphense Talkshow neergestreken in café De Egelantier in Hazerswoude-Dorp. In een goed gevulde zaal spraken Lyda de Jong (ex-VVD raadslid en bestuurslid ouderen organisatie), Tonnie Bonnet (arts jeugdgezondheidszorg en verpleeghuisarts uit Koudekerk) en Jo Schriek (ex-SP, niet meer actief in de politiek) over de toekomst van de zorg in Alphen aan den Rijn. Het centrale thema was, wat zouden politieke partijen moeten opnemen in hun programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018?

“Er komt de komende jaren een piek in het aantal ouderen en dus in de behoefte aan ouderenzorg”, zegt Lyda de Jong. Particulier initiatief is hier nodig voor nieuwbouw verzorgingshuizen nieuwe stijl met zorg op maat. Tonnie Bonnet geeft aan dat de situatie in Koudekerk redelijk op orde is. Het project Rijndael met kleinschalige woongroepen voor ouderen in het centrum van Koudekerk voldoet goed. Jo Schriek vindt de ouderenzorg slecht geregeld en pleit voor meer geld.

Eenzaamheid is het grootste probleem onder ouderen dat moet worden opgelost. Er zijn te weinig vrijwilligers voor huisbezoeken. De oplossing wordt gezien in nieuwe woonvormen. Daar moet de politiek op inzetten.

Lyda de Jong is blij met de uitkomst van de laatste aanbesteding voor huishoudelijk hulp. Men heeft nu de keuze uit 12 aanbieders. Jo Schriek was het daarmee niet eens overigens zonder een alternatief voor te stellen. Vanaf 1 januari 2018 moet voor extra uren hulp het volle pond worden betaald afhankelijk van de organisatie van € 20 tot € 30. Het panel is daar erg ongelukkig mee en vindt dat de gemeente een deel bij moet passen.

Voor zowel de geestelijke gezondheidszorg als de jeugdzorg moet de gemeente meer initiatief tonen en meer de regie in handen nemen. Tonnie Bonnet, “De raad moet meer toezien of zorg geleverd wordt zoals die bedoeld is.” De SWA bood goede beschutte werkplekken. Het is de vraag of het bedrijfsleven soortgelijke kwaliteit kan bieden. Een voorziening als de SWA blijft nodig.

In de jeugdzorg is meer samenwerking tussen de zorgaanbieders nodig. Er zal werk van moeten worden gemaakt dat één persoon de regie voert over de zorg voor een jongere en eventueel ook het gezin. De versnippering over de vele organisaties moet worden tegengegaan. Dit spaart kosten en levert betere zorg.

Het was een nuttige discussie onder leiding van Ben Prins en Gerrit Willems met goede ideeën en aandachtspunten. De muziek werd verzorgd door Refined! Politieke partijen hadden een uitgelezen kans om naar de kiezer te luisteren. Creatieve woonvormen voor ouderen, regie van de gemeente bij hulp en het tegengaan van versnippering bij de jeugdzorg zijn de belangrijkste voorstellen voor de politieke partijen om op te nemen in hun programma’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s