Verslag De Alphense Talkshow van 10 juni jl.

Sociale Werkvoorziening Alphen (SWA) blijft nodig!

De SWA zal een andere naam gaan krijgen, maar het werk van de SWA blijft bestaan. Dit werd duidelijk tijdens de laatste Alphense Talkshow van dit seizoen afgelopen zaterdag, 10 juni 2017. De taak van deze nieuwe SWA zal wel anders gaan worden. Met name het aan het werk helpen van mensen buiten de eigen organisatie zal een groter deel van de opdracht worden. Ondanks de warmte was de zaal in Café Alphens goed gevuld met zo’n 40 bezoekers en dit zorgde voor een levendige discussie tussen publiek en tafelgasten.

Wethouder Ed de Leest hield een warm pleidooi voor het aan het werk helpen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat er een verschil is tussen de plannen en de werkelijkheid bleek wel toen er kritische vragen werden gesteld over de inzet van Tom in de Buurt bij het aan het werk helpen van mensen. De wisseling van medewerkers bleek daar soms zo groot dat men niet tot bemiddeling kon komen. Vanuit de zaal werd een voorbeeld gegeven van iemand die 28 case-managers had gehad. De Leest zegde toe dit volgende week al met zijn collega’s te gaan bespreken. GroenLinks raadslid Erik van Zuilen bevestigde de problematiek bij Tom in de Buurt en gaf aan dat er nog een veel te grote groep mensen niet geholpen worden.

Dat er veel meer mogelijk is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bleek wel door de inbreng van Marijke van Noort van Castellum Consult en Ton Spitsbaard van Openbare Werken van de gemeente Alphen aan den Rijn. Beide konden tal van voorbeelden geven van hoe mensen met een beperking toch aan het werk geholpen kunnen worden in een reguliere werkplek. Wel werd duidelijk dat daarvoor ook steun nodig is van de gemeente, om instellingen en bedrijven te helpen bij het in dienst nemen en houden van mensen vanuit de SWA. Dat er bereidheid is bij het bedrijfsleven bleek wel uit de reactie van Pim Perquin bestuurslid van de VOA, die dit vanuit de zaal nadrukkelijk bevestigde.

Spitsbaard vertelde uitgebreid over hoe het bij openbare werken gegaan is met de integratie van mensen vanuit de SWA. “Alle medewerkers hebben dezelfde kleding van de gemeente gekregen”, aldus Spitsbaard, want aan de buitenkant hoef je geen verschil te zien. Hij benadrukte het belang van goede onderlinge contacten tussen de vaste medewerkers en de SWA-medewerkers. Ze werken allemaal voor het zelfde doel, ook al moet er gewoon hard gewerkt worden. Dit werkt ook bevestigd door verschillende medewerkers in de zaal.

Zoals gebruikelijk bij DAT was er live muziek, deze keer verzorgd door Marije Verhoef. Dat de vrijwilligers van DAT even twee maanden geen Talkshow draaien, betekent niet dat er van hen niets te verwachten is. Op 26 augustus as. staat weer het Straatmuzikantenfestival op het programma, dat door dezelfde groep mensen wordt georganiseerd. Marije Verhoef zal dan overigens ook te horen zijn als Crazy Daisy.

Fotografie: Raymond Geertsen Fotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s