Gerard van As geeft duidelijkheid over Rijnhaven

Wethouder Gerard van As geeft duidelijkheid over Rijnhaven

In een enerverende Alphense Talkshow heeft wethouder Gerard van As (Nieuw Elan), afgelopen zaterdag de nieuwe visie van het Alphense college naar voren gebracht op de ontwikkelingen rond de Rijnhaven. Tot dat moment ging het publiek debat over de beperkte informatie, die tot nu toe op inspraakavonden en de gemeentelijke website te horen en te lezen was geweest. De gemeente Alphen aan den Rijn spreekt daar over een toekomst van wonen en werken aan het water, dat klinkt mooi, maar veel ondernemers, kunstenaars en bewoners bleken zich grote zorgen te maken over de plannen voor het Rijnhavengebied. Daarnaast bleek er vooral heel veel onduidelijkheid te bestaan.

Aan tafel zaten Lisette Goddrie van Passie voor Slapen, de opiniemaker Machiel van der Schoot, ook voorzitter van het Alphens PopPlatform, Bas Wienbelt, raadslid VVD en Willem Hassoldt, directeur/eigenaar bij Circus Campus. De presentatie was in handen van Tim Rombouts en Ben Prins. Verantwoordelijk wethouder Tseard Hoekstra (VVD) was ook uitgenodigd door De Alphense Talkshow, maar hij had de uitnodiging afgeslagen. Zijn naam werd echter veelvuldig genoemd en met name in verband met de onduidelijk manier van communiceren naar betrokkenen.

Over de plannen voor 600 woningen in Rijnhaven-Oost was er in ieder geval geen discussie. Er was wel angst voor meer winkels, want die stonden duidelijk op de tekeningen. Van der Schoot vond dat de wethouder rekening moet houden met de hele stad. Goddrie was heel genuanceerd daarover. Zij ziet graag veel bezoekers aan het Rijnhaven gebied, want dat is goed voor haar onderneming, maar ze wil niet dat het Rijnhavengebied concurrent van het centrum wordt. De verwarring werd nog groter, omdat de discussie eigenlijk over twee aangrenzende gebieden ging, het gebied van de Rijnhaven tot aan de Baronie en de grond waar onder andere het bedrijf Biesterfeld heeft gezeten.

De plannen voor het Biesterfeld terrein, met ruimte voor kunst en cultuur zijn inmiddels van tafel geveegd en lijken nu ruimte te moeten maken voor een werf. Willem Hassoldt, van het begin af aan betrokken bij het overleg met de gemeente hierover, voelt zich geschoffeerd door wethouder Hoekstra: “Halverwege de wedstrijd zijn de regels veranderd”. Van der Schoot bevestigt dit, hij geeft aan dat er totaal andere verwachtingen zijn gewekt. Tot in december werd er nog met betrokkenen overlegd, terwijl er door het college al een ander besluit was genomen. Gezien de vele misverstanden raadde Wienbelt iedereen aan om op 13 april naar een informatieavond te komen op het gemeentehuis.

Uit de zaal kwam architect Ton Veelenturf nog met de suggestie om de haven gedeeltelijk te dempen voor huizenbouw. Dit was volgens Wienbelt erg moeilijk, omdat het hoogheemraadschap een groot oppervlak waterberging eist.

Halverwege de middag kwam er echter een onverwachte wending toen Wethouder Gerard van As vanuit het publiek het woord kreeg. In enkele zinnen haalde hij de onduidelijkheid van zijn collega wethouder weg. Hij zei dat er in het college overeenstemming is om 1500m2 horeca terug te brengen tot maximaal 500m2, dat verdere detailhandel wordt uitgesloten. Perifere detailhandel wordt niet uitgebreid. Het Biesterfeld terrein wordt eerst gedeeltelijk gesaneerd, zodat het bruikbaar is. Naar de kunstenaars en creatieve ondernemers deed hij een duidelijke handreiking, samen met wethouder Van Velzen gaat hij hen uitnodigen om tot een passende oplossing te komen, er staan immers nog genoeg gebouwen leeg in de gemeente. Met deze toezegging konden Van der Schoot en Hassoldt tevreden vertrekken. Van een concurrerend winkelcentrum voor het Stadshart was er daarnaast in ieder geval ook geen sprake meer.

Fotografie: Raymond Geertsen Fotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s