Verslag De Alphense Talkshow – In en over Boskoop van 7 januari jl.

Boskoop wil snel een oplossing voor verkeersproblemen

Afgelopen zaterdag was De Alphense Talkshow te gast in Grandcafé De Hoek in Boskoop. Onderwerp was de verkeersproblematiek in en om het dorp. Eén ding werd in ieder geval duidelijk, de aanwezige Boskopers zijn het wachten op een goede oplossing meer dan beu.

Aan tafel zaten Jacques Booij, secretaris van de Dorpsraad Boskoop, Ridder Oudijk, kweker en twee Boskoopse gemeenteraadsleden, Marijke Kottenhagen van GroenLinks en Peter Bontekoe van het CDA. Oudijk kreeg als eerste het woord om de problematiek duidelijk te maken. Hij benoemde de slechte infrastructuur en de lange wachttijden bij het spoor en de hefbrug. Daarnaast gaf hij aan dat door de veranderingen op het spoor en de komst van de overslagterminal in Alphen de druk op het water en het spoor flink zijn toegenomen. Booij vulde hem daarbij aan door te verwijzen naar het collegeprogramma waarin twee infrastructurele prioriteiten werden benoemd, de Maximabrug en de Greenport. De eerste is af, maar aan de verkeersproblemen rond de Greenport bij Hazerswoude en  Boskoop is nog weinig gedaan.

De problematiek rond Boskoop bleek al snel nog complexer:  “70% van het Oost-West verkeer heeft geen binding met Boskoop”, aldus Bontekoe, die daarmee verwees naar en onderzoek van de provincie. Kottenhagen gaf daarop aan dat de provincie wel veel geld investeert, maar niet op een manier waar Boskoop of Hazerswoude iets aan hebben. Zij verwees daarbij naar de grote investeringen in de N207 en de 26 miljoen die gepland zijn voor de Verlengde Bentwoudlaan. De plannen voor de Verlengde Bentwoudlaan konden ook in de zaal op weinig steun rekenen. Vanuit de zaal werd daar nog de toenemende verkeersdruk op de Zijde aan toegevoegd. Juist door de inbreng vanuit de zaal werd duidelijk dat veel Boskopers zich niet gehoord voelen door de gemeente Alphen aan den Rijn, ondanks dat een groot deel van de problemen er voor de fusie ook al waren. Dit is des te opvallender gezien de grote vertegenwoordiging van Boskopers in de gemeenteraad. Booij en Oudijk gaven beide aan, dat de raad zich vooral met Alphense zaken bezig houdt, maar dat zij zich ook met de Boskoopse belangen bezig zouden moeten houden. Bontekoe erkende dat er in de raad te weinig kennis lijkt over de specifieke problemen rond Boskoop.

Tijdens de talkshow werd er ook over oplossingen gepraat. Kottenhagen gaf aan, dat door een betere verkaveling er minder vervoersbewegingen nodig zijn. Ook kwam de vraag naar voren hoeveel natuur een verbetering van het wegennet zou mogen kosten. Voor Oudijk was het in ieder geval duidelijk dat er een doortrek naar de N11 moet komen. Een extra verbinding over of onder de Gouwe was voor de meeste aanwezigen ook een absolute noodzaak. Aan het eind van de middag was het in ieder geval duidelijk dat Boskopers hierin samen op moeten trekken in het belang van de veiligheid, de leefbaarheid, de lokale economie en de Greenport. Peter Bontekoe gaf daarop aan dat hij een comité gaat oprichten, dat zich voor deze belangen van Boskoop in moet gaan zetten, omdat hij als Boskoper ziek wordt van wethouders die niets doen.

De volgende Alphense Talkshow staat gepland voor zaterdag 4 februari en zal dan weer in Café Alphens gehouden worden, naast het Castellum theater. Het onderwerp wordt later bekend gemaakt en is afhankelijk van de actualiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s